Elämän tarkoitus

Yksi yleisimmistä kysymyksistä ihmisten elämässä on kysymys elämän tarkoituksesta. Kaikki uskonnot pyrkivät vastaavat tähän kysymykseen omalla tavallaan. Useimmiten uskonnot selittävät tämän antamalla valmiin näkemyksen elämän päämäärälle. Kuitenkin nykyään monet uskovat, että elämän tarkoituksen voi määritää vain kukin itse itselleen. Elämän miellekkyyden voi perustaa vaikkapa saavutuksiin, perheeseen, työhön tai jaksamiseen. Myös populaarikulttuurissa on ilmiöitä, jotka selittävät elämän tarkoitusta, esim. Monty Pythonin The Meaning of Life -elokuva ja Douglas Adamsin kirjoista tunnettu luku 42.

Kristinuskon mukaan elämän tarkoitus on usko pelastukseen ja iankaikkisen elämän saavuttaminen uskon avulla. Ajatus on kuitenkin monitulkintainen, ja siitä ajatellaan esimerkiksi että ajallinen elämä on valmistautumista ikuisuuteen. Toisaalta ajatellaan, että ihminen on toteuttamassa itsessään olevaa jumalan kuvaa. Yleensäkin uskontojen tapa vastata kysymykseen elämästä sisältää ajatuksen, jonka mukaan kaikilla on valmis päämäärä toteuttaa jonkinlaista olemusta eli essentiaa.

Eksistentialismi on filosofinen aatesuunta, joka opettaa, että elämän tarkoitus on jokaiselle omakohtainen ja se löytyy sitä mukaa kun oma elämä rakentuu valintojen ja päätösten kautta. Ihmisen vapaus on tässä tärkeää ja valintojen on oltava rehellisiä, koska valheellinen elämä ei anna todellista elämän tarkoitusta. Tanskalainen eksistentialistinen filosofi Soren Kierkegaard (1813-1855) pohti ihmisen suhdetta kristinuskoon ja Jumalaan. Hänen mukaan elämän pystyy erottamaan esteettiseen, eettiseen ja uskonnolliseen tasoon. Esteettisen tason ihminen nauttii elämästä juhlien ja iloiten, eettisen tason ihminen pitää kiinni periaatteistaan mutta saattaa menettää yksilöllisyytensä. Uskonnollinen elämä perustuu ns. uskon hyppyyn eli hyväksytään uskomisen ehdoton epävarmuus ja usko Jumalaan ilman varmuutta sen olemassaolosta.

Filosofi Jean-Paul Sartre (1905-1980) korosti yksilön vapautta ja vastuuta. Ihmisen on päätettävä itse arvoistaan ja tavoitteistaan eikä mikään ulkopuolinen taho voisi asettaa niitä. Eksistentialismia suositaan sen tarjoaman itsenäisyyden vuoksi.  Joidenkin mielestä tämä ei voi aina toteutua, jos esimerkiksi ihminen syntyy köyhässä maassa, jossa asiat määräävät elämän kulun hyvinkin pitkälle. Toisten mielestä tämä sama ihminen on kuitenkin vapaa päättämään omasta itsestään vaikkakin valmiissa olosuhteissa.

Meidän mielestämme elämällä ei ole erityistä tarkoitusta, mutta jotkin omakohtaiset päämäärät voivat hahmottua elämän aikana.  Joillekin saattaa olla helpompaa jäsentää elämää uskonnon avulla. Esimerkiksi vaikeissa elämäntilanteissa voi etsiä tukea oman uskonnon jumalasta. Elämän tarkoitukselle ei silti ole ainutlaatuista vastausta.

Juho ja Petri

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Elämän tarkoitus

 1. Hyviä ajatuksia! Erityisesti ajatus siitä, että useimmiten elämäntarkoituksen voi määrittää vain kukin itselleen. Voisitte myös pohtia, tarvitaanko elämäntarkoitusta ja jos, niin miksi. Onko teillä itsellänne ajatusta elämäntarkoituksesta? Entäpä jos elämällä olisi tarkoitus ja ihminen eläisi täysin sen mukaisesti, olisiko ihminen silloin täydellinen? Vaikea aihe, sillä oikeaa vastaustahan ei oikein voi näihin kysymyksiin määrittää.
  t.Elina ja Kaisa

 2. Kirjoituksessanne oli hyvää, että olitte keksineet esimerkkejä mm.elokuvista ja kirjoista. Entä mitä mieltä itse olette tästä aiheesta?

  Kuten olette todenneet, uskonnoissa on monta näkemystä elämän tarkoituksesta. Tämän takia on vaikea löytää elämän tarkoitusta, varsinkin kun sitä yleensä etsitään uskonnosta. Eivätkö ihmiset yleensä usko juuri saadakseen elämälleen tarkoituksen?

  Vilma, Annika, Jasmine, Emmi

 3. Jos kerran elämäntarkoitus ei ole välttämätöntä, niin pitä järkeä on elää 80-vuotta tyhjäntakia, ilman tarkoitusta? Mielestämme elämällä on varmasti jokin tarkoitus, koska muuten elämässä ei ole mitään sisältöä. Millaisia muita elämäntarkoitus käsityksiä muissa uskonnoissa on?

  Benjamin ja Julia

 4. Mielestäni elämän tarkoitus on elää elämä juuri siten kuten haluat, koska silloin ja vain silloin voit olla ylpeä itsestäsi ja olet ”aito”. Eläminen tyytymättömyydessä voi johtaa erilaisiin psykologisiin ongelmiin. Itse uskon siihen, että uskonto luo elämälle pohjan ja rakenteet, mutta vain sinä itse määrät elämäsi tarkoituksen.

  Heikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s